INTERVIEW WITH MARTIN TURECEK, CEO OF WRAPSTYLE, FOR THE FOCUSON.CZ NEWS WEBSITE

Det var et svært marked for os, selv før konflikten”, siger Wrapstyle-chefen om at forlade det russiske marked. Nu skinner Wrapstyle i Dubai.

De laver designindpakninger til biler, deres hovedkvarter ligger i Zlín, men de har afdelinger over hele verden, herunder Saudi-Arabien, Singapore og Østrig. Vi talte med CEO for WrapStyle, Martin Turecek, om ekspansion i udlandet, det unikke fællesskab af bilelskere og fremtidige trends i denne branche.

De udvider løbende deres forretning i udlandet og har prøvet det i Rusland. Men konflikten i Ukraine satte en stopper for alt. “Desværre eller for guds skyld,” fastslår Martin Turecek realistisk, “det marked var slet ikke interessant for os.” Ifølge ham er Rusland et ret specifikt land. “Problemerne startede før krigen,” forklarer Turecek, “vi opererede i Ufa, og det er en by dækket af sne det meste af året, hvilket ikke er særlig godt for vores forretning.”

Til gengæld har virksomheden fra Zlin det godt i Mellemøsten. Ifølge Martin Turecek skyldes det, at han ser os som en repræsentant for det udviklede Vesten. “Det startede, da vi åbnede en afdeling i Dubai i 2012. Alle, der bor i Mellemøsten, det være sig Saudi-Arabien, Kuwait eller endda Qatar, tager dertil, og hvad de ser i den arabiske metropol, forsøger de at overføre til deres byer De kopierer, hvad der sker i Dubai.”

Det er mere kompliceret at udvide til USA. “Vi vil gerne ind på det amerikanske marked,” siger Turecek. “Men vi vælger omhyggeligt, hvem vi arbejder med. Det ville være bedst, hvis der blev fundet nogen til at påtage sig det som en masterfranchise. Så ville vi ikke have at gøre med individuelle stater og byer separat.”

Bilindpakning stammer fra Tyskland

Når begrebet master franchise blev nævnt, ville det nok være en god idé at forklare, hvad det er. Kort sagt er det en situation, hvor nogen køber en licens til hele landet og gradvist udvikler filialer der. I den forvirrende situation omkring franchise, har mange mennesker stadig svært ved at navigere og forvirre begreber. For eksempel kom fejlen med, at bilindpakning blev opfundet i USA, også i omløb. “Fra begyndelsen hævder vi, at det stammer fra Europa,” vidner Turecek, “i Tyskland, hvor de først lavede wraps til taxaer. Og med tiden blev forretningen med at klæde taxaer ud til designerdekaler.”

I dag skal du dog ikke lede efter erhvervslivets imaginære epicenter i vores vestlige naboer. “Jeg tør godt sige, at vi er nummer et på markedet,” erklærer repræsentanten for virksomheden WrapStyle selvsikkert. “Ingen virksomhed, der driver forretning i en lignende skala, har franchise, der fokuserer specifikt på bilmærkater. Forretningen er så kompliceret, at der ikke er mange mennesker, der kommer ind i det; det er ikke som en fastfood-franchise eller en kaffebar.”

Iværksætterhistorien om WrapStyle er helt anderledes end den traditionelle historie om en lokal virksomhed, der er kommet ind i verden. Vi vendte tilbage til Tjekkiet først senere, og først da begyndte de at fokusere mere på det. De blev ført til dette af en relativt enkel, men ifølge Turecek den grundlæggende årsag: “Vi opdagede den forretning i verden er ikke så let at administrere. Du klarer det ikke, hvis du ikke er direkte i et specifikt land.” Og da de har styret alt fra Zlin siden da, indså de hos WrapStyle, at de kender forretning, kultur og markedet generelt bedst i det tjekkiske. “Vi ønsker at fortsætte med at fokusere på det her og styrke vores position,” tvivler Turecek på ingen.

Biler vil kun blive produceret i to farver

Og hvad med den krise, som bilindustrien i øjeblikket gennemgår, og som på en eller anden måde også har påvirket WrapStyle? “Selv under covid var vi bekymrede for, hvad der ville ske, hvis det påvirkede os,” svarer Martin Turecek ærligt. “Men det var lige omvendt; folk måtte ikke rejse eller bruge penge i butikker, men de kunne gøre sig glade med for eksempel en pæn indpakning af deres bil.” Derudover nåede de at starte under covid online, primært i form af en e-shop med design.

Og selvom salget af nybiler objektivt set er faldende, så vokser WrapStyle tværtimod. Måske også fordi folk ikke vil købe nye biler, men foretrækker at modificere ældre. “Det er en bestemt gruppe mennesker; vi kalder dem ‘bilentusiaster’,” forklarer Turecek. “Hvis de ikke har pengene til en ny bil, så pakker de i det mindste deres bil ind og har noget byttepenge.”

Bilfirmaet Tesla giver os et indblik i, hvordan situationen i dette segment kan fortsætte med at udvikle sig. Den tilbyder kun to basisfarver. På den ene side er det økonomisk gavnligt for dem; på den anden side er det også generelt økologisk. Andre producenter kan snart vedtage en lignende politik. “Det sker allerede i dag, at bilforhandlere bestiller biler i sort, fordi de ved, at de vil ringe til os,” afslører Martin Turecek noget fra forretningens kulisser. “Vi kan ændre farven på enhver måde. Og vi tilføjer også en beskyttende film, der beskytter malingen mod skader.”

Ambition om at slå verdensrekorden

Ifølge en repræsentant for WrapStyle viste vi det sidste år godt for deres virksomhed. “Vi observerer kontinuerlig vækst; vi driver forretning ret konservativt, så vi har ingen store spring eller dyk. Vi investerer ikke engang vildt; vi låner ikke penge fra banker,” forklarer Martin Turecek virksomhedens filosofi. Det er også derfor, de har vist en stigning på 15-20 % i omsætningen i ti år. Og hvordan opnår de dette? “Vi investerer penge,” får vi et lapidært svar. “Vi har to nye startups, som vi forsøger at udvikle. Det supplerer fint. Når man har en nedtur i én virksomhed, tager en anden over.”

Men det er ikke alt. For i år vil WrapStyle gerne fokusere mere på design. “Det, der gør os anderledes end konkurrenterne, og det, der får os til at skille os ud, er tegnestuen,” siger Turecek og beregner styrkerne i sin egen virksomhed. “Vi laver specielle forslag, designer projekter, og det er det, vi vil fokusere på.” Kunden er dog ikke kun interesseret i design, han vil også gerne have bilen tilbage hurtigst muligt. “I år vil vi gerne slå verdensrekorden for hastigheden af indpakning af biler,” Zlin-firmaet sætter ikke små mål. “Vi placerer os jævnligt i gode positioner ved konkurrencer i Amerika. Vi vil altid vinde Europa, men vi har ikke erobret amerikanerne endnu.”

Få en wrap med et par klik

Virtual reality og bilmærkater, hvordan hænger de sammen? En dag kan det godt fungere, men tiden er endnu ikke moden. “Der er mange indpakningsvirksomheder rundt omkring i verden,” indleder Martin Turecek lidt bredt. “Men de færreste af dem har en tegnestue. Det er lidt af et specialområde. Det er ikke som at designe flyers eller hjemmesider. Biler har en form, man skal tilpasse sig. Og så til det job har man brug for folk, der kan lide biler. og er designere på samme tid. Der er få gode på verdensplan.”

Derfor kom WrapStyle med et projekt, hvor de tilpassede deres designs til online-miljøet. “Så at virksomheder, der ikke har tegnestuer og designere, kan købe dem og så pakke dem ind på sig selv.” Med det følger selvfølgelig behovet for at visualisere bilens design. Og derfor udviklede Zlín-virksomheden en konfigurator, der vil hjælpe folk med at forestille sig, hvordan bilen vil se ud. Derfra er det bare et skridt til virtual reality… “Vi har tænkt på denne idé i nogen tid. Vi kan allerede skabe virtual reality til forskellige projekter, men efter vores mening er dens øjeblikke endnu ikke kommet,” Turecek er klart.

Indtil videre kan du derfor kun se designs fra WrapStyle i virtual reality på messer. Ifølge Turecek er biler også sjove. Han siger: “Vi vil gerne have følelserne derud. For os er det ikke et problem, hvis en politibil stopper, eller en DJ spiller i baggrunden, når vi viser en kunde et designindpakning i virtual reality.” Men det slutter ikke der. Der skabes allerede en virtuel by, hvor indpakkede biler skal bevæge sig rundt, og frem for alt kan folk møde hinanden. Tilsyneladende lader selv spilindustrien ikke Zlin-virksomheden alene, og de betragter det som et muligt felt for at udvide deres aktiviteter…

“Det er meget science fiction, men for ti år siden havde vi heller ikke forventet, at vores forretning ville fungere sådan, og at vi ville bevæge os i virtuelle miljøer,” siger Turecek om disse ambitioner. Det er dog ikke kun i virtual reality, at en person allerede kan føle, at han er i en science fiction-film. “For halvanden måned siden blev BMW-konceptet præsenteret i Las Vegas på messen, hvor bilen er beklædt med en speciel folie, der fungerer som LCD-display. Og det er præcis, hvad vi ønsker. Dvs. at du en dag vil pak en bil ind og brug derefter applikationen til at placere ethvert design på den, dele statusser på sociale netværk osv. Om eftermiddagen kan du for eksempel nemt køre i en rød bil, og om morgenen kører du ud med en firmaindpakning eller en eller anden annonce.”

Kinesiske marked? Måske er vi der allerede, men vi ved det ikke.

Kina er et kæmpe marked, men også et land med billig arbejdskraft og “smarte” teknologier, der er i stand til at kopiere stort set alt. “WrapStyle er der måske allerede, og vi ved ikke om det,” indser Turecek. “Kina er det marked, vi ikke ved, hvordan vi skal gøre. Det er en helt anden verden. Vi kan ikke tage dertil alene. Men vi vil bestemt også gerne ekspandere i denne retning, men det er primært et spørgsmål om penge og evt. også tilfældigheder.”

Hvordan ser en typisk WrapStyle-kunde ud? En mere velhavende person, der ejer flere sportsvogne, eller er han ejer af en, ikke en lastbil? “Det profilerer sig sådan set. Beliggenheden bestemmer ofte det. Vi forsøger at indtage storbyer, for at være så tæt som muligt på kunderne – ideelt set i centrum, på en eller anden hovedgade, så vi kan ses. Selvfølgelig er kravene for plads afhænger af dette, men også den høje husleje, fordi vi forsøger at levere en lidt anden service.”

Og det bringer os tilbage til “bilejere”. “Det er et fællesskab, hvor det er lige meget, om du har en bil til 5 millioner eller en halv million,” antyder profilen af Tureceks potentielle kunder. “Ønsket om at være anderledes og lave et andet mærke er der. Folk med almindelige biler kommer som regel ikke til os, fordi de føler, det er dyrt her. Men sådan er det ikke altid. Vi laver også fyre, der sparer op til indpakningen. Så vi vil ikke profilere os fuldstændigt, men engang sagde vi bare til os selv, at vi bliver et premium brand.”